Kasteeldomein Laresteen

bouwkundig / landschappelijk element

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Kasteeldomein Laresteen

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Kasteeltje Laresteen

Beschrijving

Kasteeltje, voormalig goed "Laresteen" nabij de Brugse Vaart. Gelegen in een park met vijver in landschappelijke stijl, afgesloten door zwartgeschilderd ijzeren hek tussen dito pijlers en grachten. Volgens oude kaarten en landboeken eind 16de eeuw en begin 17de eeuw twee hofsteden en volgens landboek van 1685 "hofstede ende brauwerijen met de stallen toebehorend aan Jan De Roo en door hem bewoond". Volgens De Potter en Broeckaert reeds voor de 16de eeuw gekend als "steen" en circa 1771 heropgebouwd door de toenmalige eigenaar Diericx. Later eigendom van de familie Schamp en in 1851 in handen van E. Lamme-Van Loo die het kasteeltje in eclectische stijl laat heropbouwen.

Bakstenen gebouw van twee bouwlagen boven kelderverdieping; schaars gebruik van hardsteen voor de onderbouw, omlopende cordons en waterlijsten. Leiendak met decoratieve windveren aan de dakrand. Voorgevel voorzien van vierkante vooruitspringende toren onder spits leiendak met ingang en bordestrap. Voorts zijn alle gevels gemarkeerd door vooruitspringende gedeelten, erkers of puntgevels. Rechthoekig of licht gebogen vensters al of niet verbonden door middel van waterlijst. De uitbouwen in de rechter zijgevel dateren van circa 1910.

Interieur. Behouden trappenhuis, salon en mooie eetzaal met lambriseringen; plafond met schilderingen in ovale medaillons.

• DE POTTER F. - BROECKAERT J., Geschiedenis van de gemeenten der provincie Oost-Vlaanderen, reeks I, deel 4, Gent, 1864-70, p. 8.
  • VLAEMINCK R., Kastelen van Lovendegem, licentiaatsverhandeling RUG in voorbereiding.

Auteurs: Lanclus, Kathleen