Parochiekerk Heilige Bavo en kerkhof

Beschrijving

Vroegste vermelding in oorkonde van 966. Neoclassicistische bakstenen kerk opgericht in 1855-56 ter vervanging van een éénbeukig romaans kerkje met achthoekige toren, gesloopt in 1854. Volgens gevelsteen op rechter zijbeuk in de voorgevel gebouwd door "Aug.t Van Santen bouwkundige - J. B. Boterdaele ondernemer 1855", een gevelsteen op de linker zijbeuk vermeldt "C. L. Delaere pastoor, K. Saeyman burgemeester 1855". Vergroting van sacristie en bergplaats door architect Bucquoy in 1912. Herstellingswerken, onder meer nieuw cassetteplafond na oorlogsschade in 1949-50 door architect Adrien Bressers.

Omringend kerkhof met ijzeren afsluiting. Op het kerkhof, bakstenen neoromaanse kapel met graf van familie De Smet (1917), begroeid met klimop, met binnenin een calvarie.

Het grondplan ontvouwt een driebeukige zaalkerk van zes traveeën met koor van één travee, geflankeerd door sacristie van twee bouwlagen. Niet georiënteerde kerk, baksteenbouw met verwerking van arduin. Neoclassicistische zuidelijke gevel met ingebouwde vierkante toren op plint van Doornikse steen. Rechthoekige poort in arduinen omlijsting met erboven reliëf met Maaltijd van Emmausgangers door C. Pierrucini (1933) en kroonlijst op consoles; tweede geleding met rosas en pilasters bekroond met driehoekig fronton. Torengeledingen met rondboogvormige galmgaten en belvedère bekroond met koepel. Zeer eenvoudige zijgevels met rondboogvensters.

Witbepleisterd en geschilderd interieur. Schip met rondboogvormige scheibogen op zuilen van de Ionische orde. Middenbeuk overwelfd door tongewelf met cassetten, zijbeuken met vlakke bepleisterde zoldering tussen gordelbogen.

Mobilair. Schilderijen: Geboorte van Jezus, vermoedelijk door G. de Craeyer (17de eeuw); zes schilderijen van de zogenaamd Vlaamse School uit de 17de eeuw en 18de eeuw; twee 17de-eeuwse votiefportretten van kinderen; kruisweg door peter recolet J. Speybrouck, kopie naar de kruisweg in de kathedraal van München van 1876.

Beeldhouwwerk: gepolychromeerde houten Piëta uit de 18de eeuw (?); twee heiligenbeelden (busses) in witgeschilderd hout uit 17de of 18de eeuw; gepolychromeerd houten beeld van H. Bavo door I. Du Brucq van 1874.

Meubilair: grotendeels naar ontwerp van architect A. Van Santen. Altaren door De Vigne-Quyo naar ontwerp van A. Van Santen: witmarmeren hoofdaltaar (1860-64) met meer den levensgroot beeld van Heilige Bavo, witmarmeren zijaltaren van Heilige Jozef (1856-58) en van Onze-Lieve-Vrouw Onbevlekte Ontvangenis (1857). Eiken koorgestoelte naar ontwerp van A. Van Santen van 1865. Eiken communiebank naar ontwerp van A. Van Santen en uitgevoerd door De Vigne-Quyo (1857). Rijk bewerkte eiken kansel in neo-Vlaamserenaissance-stijl van A. Van Eenaeme gedateerd van 1871. Twee eiken biechtstoelen: één van 1864 en één van A. Van Eenaeme van 1872. Orgelkast van 1876 door I. Du Brucq met in origine een instrument door L. Lovaert; instrument grondig gerenoveerd in 1911 door L. Daem en hersteld door F. Joris in 1928. Doopvont in basaltsteen op houten sokkel naar ontwerp van A. Van Santen, circa 1860. Vijftien gebrandschilderde ramen, reeks van tien met het leven van de Heilige Bavo in de zijgevels naar ontwerp van Ch. Van Crombrugghe en uitgevoerd door L. Tytgat circa 1875. Gebrandschilderde ramen van Emile Van Crombrugghe, Camille Ganton-Defoin, Gustave Ladon en Daniël Coppejans. Oude grafstenen (17de tot 19de eeuw) in de muren van het kerkhof en van de kerk en fraai grafmonument van 1853 van Victor Van de Woestyne door Simonis binnenin de kerk.

• Archief Bestuur voor Monumenten en Landschappen, Buitendienst Oost-Vlaanderen.
  • DE POTTER F. - BROECKAERT J., Geschiedenis van de gemeenten der provincie Oost-Vlaanderen,reeks I, deel 6, Gent, 1864-70, p. 34-36.
  • Graf- en gedenkschriften der provincie Oost-Vlaanderen, Derde Reeks, Buitengemeenten.
  • Parochie der dekenij van Gent, Extra muros, Eerste deel, Gent, 1860-70.
  • MAES D., Inventaris van het oude kerkhof van Vinderhoute. December 1987, Vinderhoute, 1987.
  • VERSCHRAEGEN H., Fotorepertorium van het meubilair van de Belgische bedehuizen, Provincie Oostvlaanderen, Kanton Gent II, Brussel, 1981, p. 21-26.

Auteurs: Lanclus, Kathleen

Aanvullende informatie

Het kerkhof wordt omringd door een smeedijzeren hekken aan de straatzijde, aan de noord- en oostzijde is het kerkhof afgesloten met betonplaten. Oude grafstenen, van de 17de tot de 19de eeuw, die zich voorheen in de kerk bevonden, werden aangebracht in de muren van het kerkhof en van de kerk. In de kerkhofafsluiting ten westen naast de kerk werd in 1960 een hardstenen monument geplaatst voor de gesneuvelden van de twee wereldoorlogen van beeldhouwer A. D'Havé uit Eeklo.

• Onroerend Erfgoed, Digitaal beschermingsdossier DO002123, Sint-Bavokerk (S.N., 1999).