erfgoedobject

Dreefkasteel

bouwkundig element
ID
33571
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/33571

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Dreefkasteel
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Dreefkasteel
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Buitenplaats uit het vierde kwart van de 18de eeuw, vermoedelijk oorspronkelijk kleiner met later toevoeging van twee linkse traveeën. In de 19de eeuw bewoond door de families Blanckaert en Van Pottelsberghe de la Potterie. Gelegen in grote tuin met vijver (19de eeuw) en belvedère op ijskelder van circa 1880, huidige zuilenkiosk naar verluidt van de jaren 1950.

Toegang in de Kasteellaan via houten hek aan ronde pijlers, in de Neerstraat later gemaakte toegang door middel van ijzeren hek gevat tussen twee maal twee bepleisterde pijlers met vaasbekroning.

Buitenplaats van acht traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (pannen). Gecementeerde en geschilderde lijstgevel met rechthoekige vensters op arduinen lekdrempels. Drie middentraveeën bekroond met driehoekig fronton. Centrale rechthoekige deur in arduinen classicistische omlijsting met guirlande en kroonlijst. Gevel aan de zijde van de Neerstraat afgelijnd met balusterattiek met vijf mythologische beelden in beton (derde kwart van de 20ste eeuw). Centrale rechthoekige deur in arduinen omlijsting.


Bron: BOGAERT C., LANCLUS K. & VERBEECK M. 1994: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Gent, Kantons Waarschoot - Zomergem, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 12n5, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Lanclus, Kathleen
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Dreefkasteel [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/33571 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.