Klooster, kleuterschool en rustoord der zusters franciscanessen

Beschrijving

Klooster, kleuterschool en rustoord der zusters franciscanessen. Oudste bouwonderdeel met hoofdingang daterend uit de 18de eeuw en eertijds pastorie. Sinds 1892 in gebruik genomen als klooster en een jaar later bouw van een nieuwe vleugel. In 1907 oprichting van een kostschool en in 1913 bouw van nieuwe schoollokalen in de tuin. Recentere uitbreidingen uit de jaren 1960.

Oorspronkelijk bepleisterde lijstgevel van twee bouwlagen onder schilddak (pannen, nok parallel aan de straat) en rechts aansluitende haakse vleugel met onder andere kapel; nu gedecapeerd, hard gerestaureerd en vergroot. Getoogde deur en vensters gevat in geprofileerde omlijsting met sierlijke sluitsteen, bij de bovenvensters verfraaid met hoofdje.

Interieur. In het 18de-eeuwse gedeelte salon met bewaarde schouw, plafond en deuren.

• SOENS E., Historische schets van het Gesticht der EE. Zusters Franciscanessen van Gent, geheeten Crombeen, Sint-Amandsberg, 1915, p. 181-183.

Auteurs: Lanclus, Kathleen