Van Vlaenderensmolen

Beschrijving

Stenen bergmolen, Van Vlaenderensmolen genoemd naar de eigenaars vanaf 1887. De molen is in 1905 opgetrokken op een kouter, vijf meter hoger gelegen dan de omgeving, aan de rand van de vallei van de Oude Kale. Op deze plek stond sinds 1591 of vroeger een houten staakmolen die toebehoorde aan de heren van Vinderhoute.

De staakmolen wordt in 1607 omschreven als een "coren wintmeulen... ter plaetsen daer ment naempt zoete moeye". Deze molen werd herbouwd in 1731. Dat jaartal stond gegrift in het vangwiel van de staakmolen. De molen behoorde tot aan het einde van het Ancien Regime toe aan de opeenvolgende heren van Vinderhoute. Hun erfgenamen verkochten de molen in 1886 aan de landbouwer-molenaar Eduard Van Vlaenderen. De staakmolen, ook gekend als ‘Zoete Moeye’, waaide op 15 maart 1905 om. Datzelfde jaar werd de huidige stenen bergmolen opgetrokken. De molen bleef in gebruik tot in 1958.

In 1972-1973 werden grondige herstellingswerken aan de molen uitgevoerd. Er werd een nieuw wiekenkruis geplaatst, maar draaien of malen was niet meer mogelijk door ingrijpende verbouwingswerken aan het interieur. In 2008-2009 volgde een nieuwe renovatie, waarbij de bakstenen structuur van de molenromp behouden bleef en de originele plankenvloeren van de zolderingen gerecupereerd werden. Ook het houtwerk van de wieken werd toen vernieuwd door molenrestaurateurs Wieme uit Machelen.

Beschrijving

De ronde bakstenen bovenkruier met vrij slanke, conische molenromp staat op een aangepaste molenberg, nu met twee toegangspoorten. De muuropeningen zijn bovenaan getoogd of rondbogig. De min of meer Oost-Vlaamse kap is met kunstleien belegd. Aan windzijde is er een kleurrijk bord waarop wapenschilden en emblemen zijn aangebracht, evenals de tekst: "De hemel geeft wie vangt die heeft 1731-1905". De molen heeft een staart met houten en ijzeren schoren en een wiekenkruis met ijzeren roeden. De oorspronkelijke plankenvloeren op de diverse zolders zijn gerecupereerd, maar de inwendige maalinrichting is grotendeels verwijderd.

• S.N. 1962: Inventaris van de wind- en watermolens in de provincie Oostvlaanderen, Kultureel Jaarboek voor de Provincie Oostvlaanderen, Tweede band, Gent, 169.
  • BAUTERS P. 1985: Eeuwen onder wind en wolken. Windmolens in Oost-Vlaanderen, Gent, 341-342.
  • BOGAERT C., LANCLUS K. & VERBEECK M. 1994: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Gent, Kantons Waarschoot - Zomergem, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 12N5, Brussel - Turnhout.
  • VER ELST A. 1977: De Belgische windmolens in beeld, Zaltbommel.

Auteurs :  Decoodt, Hannelore, Lanclus, Kathleen