Van Vlaenderensmolen

Beschrijving

Deze molen gaat terug op een staakmolen, die opgericht werd voor 1591 en werd herbouwd in 1731. Dat laatste jaartal stond gegrift in het vangwiel. De molen behoorde tot aan het einde van het Ancien Regime toe aan de opeenvolgende heren van Vinderhoute. Hun erfgenamen verkochten de molen in 1886 aan de landbouwer-molenaar Eduard Van Vlaenderen. De staakmolen waaide op 15 maart 1905 om. Datzelfde jaar werd de huidige stenen bergmolen opgetrokken. De molen bleef in gebruik tot in 1958.

In 1972-1973 werden grondige herstellingswerken aan de molen uitgevoerd. Er werd een nieuw wiekenkruis geplaatst, maar draaien of malen was niet meer mogelijk door ingrijpende verbouwingswerken aan het interieur. In1991-1992 volgde een grondige verbouwing aan het woongedeelte. In 2008-2009 werden herstellingswerken uitgevoerd aan molenromp, staart, kap en wieken.

Beschrijving

De ronde bakstenen bovenkruier met vrij slanke, conische molenromp staat op een uitgediepte en aangepaste molenberg, met twee aangepaste toegangspoorten. De muuropeningen in de romp zijn getoogd of rondbogig afgewerkt. De min of meer Oost-Vlaamse kap is met kunstleien belegd. Aan windzijde is er een kleurrijk bord waarop wapenschilden en emblemen zijn aangebracht, evenals de tekst: "De hemel geeft wie vangt die heeft 1731-1905".

De molen heeft een staart met houten en ijzeren schoren. Het gelast stalen gevlucht is vervaardigd door de firma Peel uit Gistel, de gietijzeren insteekaskop is vervaardigd door de ijzergieterij en smederij Van Aerschot uit Herentals.

De oorspronkelijke indeling met zolders in de molenromp is behouden, met recuperatie van balken en plankenvloeren. Van het drijfwerk zijn onder meer een spoorwiel (59 beuken kammen) tegen de zoldering van de voormalige tweede molenzolder bewaard, dat via de bewaarde koningsspil in gang gezet kon worden. Onder de kap zijn onder meer de molenas met vangwiel (48 beuken kammen) en kroonwiel (29 essen kammen) te zien.

De molenaarswoning onder zadeldak aan noordelijke zijde van de molen lijkt sterk aangepast.

• S.N. 1962: Inventaris van de wind- en watermolens in de provincie Oostvlaanderen, Kultureel Jaarboek voor de Provincie Oostvlaanderen, Tweede band, Gent, 169.
  • BAUTERS P. 1985: Eeuwen onder wind en wolken. Windmolens in Oost-Vlaanderen, Gent, 341-342.
  • BOGAERT C., LANCLUS K. & VERBEECK M. 1994: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Gent, Kantons Waarschoot - Zomergem, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 12N5, Brussel - Turnhout.
  • VER ELST A. 1977: De Belgische windmolens in beeld, Zaltbommel.

Auteurs: Decoodt, Hannelore; Lanclus, Kathleen