Wit Kasteel

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Oost-Vlaanderen
Gemeente Lievegem
Deelgemeente Vinderhoute
Straat Neerstraat
Locatie Neerstraat 31-33, Lievegem (Oost-Vlaanderen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Adrescontrole Lovendegem (adrescontroles: 22-10-2007 - 22-10-2007).
  • Inventarisatie Lovendegem (geografische inventarisatie: 01-01-1994 - 31-12-1994).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Wit Kasteel

Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009.

is beschermd als monument Wit Kasteel

Deze bescherming is geldig sinds 19-11-1996.

is beschermd als stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Wit Kasteel met omgeving

Deze bescherming is geldig sinds 19-11-1996.

Beschrijving

Zogenaamd "Wit kasteel". In de 19de eeuw achtereenvolgens eigendom van M. Van Overloop, H. Cardon, P. Cardon-Dons de Lovendeghem en Markies de Wavrin. Fraai gesitueerd landhuis uit de 18de eeuw in cirkelvormige omwalling. Stenen walbrugjes met balustrade (20ste eeuw ?) en siervazen aan de voor- en achterzijde. Tuinaanleg deels in Franse stijl met rechthoekige vijver. Ontpleisterd dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (pannen), met linkse zijpuntgevel voorzien van vlechtingen. Rechthoekige vensters en rondboogdeur, volgens sporen versmald. Vermoedelijk later U-vormig uitgebouwde achterbouw van zeven traveeën en drie bouwlagen onder plat dak; grotendeels begroeid met klimop. Rondboogvormige deurvensters met waaier op begane grond, centraal Venetiaans venster en rechthoekige bovenvensters met persiennes.

Interieur. Oorspronkelijke trap met eiken trappaal versierd met vaas. Ten oosten, dienstgebouw, voormalige remise, van vijf traveeën met rondboogdeuren, in achtergevel grotendeels gedicht en voorzien van pseudobovenlichten met roedeverdeling.

Ten westen, gerestaureerd 18de-eeuws neerhof met latere aanpassingen op L-vormig grondplan en ervoor gewit 19de-eeuws duiventorentje met trapgevels. Voormalig boerenhuis met gewitte gevel op gepikte plint onder geknikt zadeldak (pannen, nok parallel aan de straat). Rechthoekige vensters met luiken voorzien van lichtopening. Deur gevat in een recenter aangebrachte omlijsting van grijze baksteentjes. Haaks aangebouwde stallen met tussen beide gedeelten een doorgang naar achter.

  • DE RUYCK L., De adel in het kanton Zomergem en het IVde kanton van Gent gedurende de XIXde eeuw, onuitgegeven licentiaatsverhandeling Rijksuniversiteit Gent, 1978-1979, p. 86.

Bron: Bogaert C., Lanclus K. & Verbeeck M. 1994: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Gent, Kantons Waarschoot - Zomergem, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 12N5, Brussel - Turnhout.

Auteurs: Lanclus, Kathleen

Datum tekst: 1994

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Vinderhoute

Vinderhoute (Lievegem)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.