Hoeve met losse bestanddelen

Gemeente Lovendegem
Locatie Poekstraat 28, Lovendegem (Oost-Vlaanderen)

• Adrescontrole Lovendegem (adrescontroles: 22-10-2007 - 22-10-2007).
  • Inventarisatie Lovendegem (geografische inventarisatie: 01-01-1994 - 31-12-1994).

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Hoeve losstaande bestanddelen

is deel van de bescherming als stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Windmolen Van Vlaanderensmolen met omgeving

Beschrijving

Hoeve met losse bestanddelen, schuin ingeplant, met gras begroeid erf afgesloten door middel van ijzeren toegangshekje en inrijhek aan vierkante bakstenen pijlers. Boerenhuis met verankerde bakstenen gevel, voorheen beraapt, van zeven traveeën op gecementeerde plint onder zadeldak (pannen) met dakruitertje van circa 1800. Rechthoekige vensters met vernieuwd houtwerk en luiken. Rechthoekige deur in grijze bakstenen omlijsting. Geprofileerde daklijst als gevelbeëindiging. In achtergevel (naar Noorden gericht) houten bolkozijn van opkamer boven twee keldervenstertjes. Gecementeerde zijgevels.

Dwarsschuur van twaalf traveeën onder zadeldak (pannen) uit 19de eeuw.

Bron: Bogaert C., Lanclus K. & Verbeeck M. 1994: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Gent, Kantons Waarschoot - Zomergem, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 12N5, Brussel - Turnhout.

Auteurs: Lanclus, Kathleen

Anno 2014 is de schuur verbouwd.