erfgoedobject

Villa

bouwkundig element
ID
33597
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/33597

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Villa
    Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009

Beschrijving

Ruime en lange rechthoekige villa gelegen voorin een beboomde tuin, palend aan de tuin van Sifferskasteel. Voortuin afgesloten door ijzeren hekwerk aan dito pijlers op sokkel. Bouwvolume bestaand uit een dubbelhuis van vier traveeën en twee bouwlagen onder leien zadeldak (nok parallel aan de straat) met links aanpalend enkelhuis van twee traveeën, één bouwlaag vooraan en twee bouwlagen achteraan, afgedekt met twee parallelle zadeldaken (leien, nok parallel aan de straat) en tussenliggend plat dak. Aanvankelijk twee aaneenpalende kleinere huizen, minstens opklimmend tot de eerste helft van de 19de eeuw en later, in de loop van de tweede helft van de 19de eeuw en begin 20ste eeuw, herhaaldelijk aangepast. Naar verluidt, volgens opschrift gevonden op de bovenverdieping in de rechter travee, huis herbouwd in 1850. Nieuwe voorgevel in eclectische stijl van circa 1895, stilistisch sterk verwant aan de voorgevel van het zogenaamde "Sifferskasteel". Links, achter oprijzende kleine vierkante toren onder leien tentdakje. Bak- en natuurstenen voorgevel met aan nummer 35 gelijkaardige materiaalverwerking, venster- en deurtype, sierankers. Twee middelste traveeën van het dubbelhuisgedeelte met gekoppeld rondbooglicht als dakvenster in een uitgewerkte verhoogde halsgevel. Lagere huisgedeelte links met getrapte dakvensters.


Bron     : Bogaert C., Lanclus K. & Verbeeck M. 1994: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Gent, Kantons Waarschoot - Zomergem, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 12N5, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Bogaert, Chris, Lanclus, Kathleen, Verbeeck, Mieke
Datum  : 1994


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Villa [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/33597 (Geraadpleegd op 13-06-2021)