erfgoedobject

Burgerhuis Kluis

bouwkundig element
ID: 3360   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/3360

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis Kluis
    Deze vaststelling is geldig sinds 29-03-2019

  • is aangeduid als beschermd monument Burgerhuis Kluis
    Deze bescherming is geldig sinds 13-09-1976

Beschrijving

Dubbelhuis van drie bouwlagen en drie traveeën met laat-barok getinte halsgevel, op cartouche gedateerd 1734.

Zandstenen parement; gebruik van arduin voor omlijstingen. Horizontaal accent door middel van kordons. Gekoppelde vensters. Centrale schouderboogdeur met een kwarthol geprofileerde omlijsting en rechthoekig bovenlicht, evenals de rechthoekige benedenvensters bekroond door korfbogen op consoles. Boogvelden verfraaid met barokcartouches voorzien van jaartal: anno 1734 en centraal reliëf met voorstelling van een kluis (deels verborgen door recente luifel).

De middentravee wordt op de bel-etage en de bovenverdieping gemarkeerd door een schouderboogvenster in een omlijsting gekantonneerd door langgerekte omgekeerde voluten en voorzien van een bloemsluitsteen. Voorts korfboogvensters in een omlijsting onder een doorgetrokken druiplijst. Geveltop afgelijnd door platte banden met vleugelstukken; afdekkende gebogen kroonlijst met gestrekte uiteinden en sluitsteen. Korfboogvormig zolderluik in een omlijsting met neuten verbonden met de bekronende oculus door middel van vlakke arduinen banden.


Bron     : Eeman M., Kennes H. & Mondelaers L. 1984: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Mechelen, Binnenstad, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 9N, Brussel - Gent.
Auteurs :  Eeman, Michèle, Kennes, Hilde, Mondelaers, Lydie
Datum  : 1984


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Burgerhuis Kluis [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/3360 (Geraadpleegd op 12-08-2020)