Burgerhuis en oliefabriek

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis

Beschrijving

Breed burgerhuis van zeven traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (pannen), volgens M. Ryckaert van 1908. Gewitte bepleisterde lijstgevel met imitatiebanden en rechthoekige vensters. Bovenvensters verrijkt met stucomlijstingen. Geprofileerde rechthoekige hardstenen deuromlijsting op neuten. Deels verbouwde begane grond. Houten kroonlijst op klosjes met dropmotief.

Bijbehorende achterin gelegen resten van een olieslagerij bereikbaar via inrit links van voornoemd woonhuis. Olieslagerij met stoomaandrijving vernieuwd in 1871. Bouwjaar deels aangegeven in jaarankers 187. in de voorgevel van een vervallen bakstenen bijgebouw. Plaatsing van een nieuwe stoommachine in 1905. Bedrijf werkzaam tot 1913.

• RYCKAERT M., Het bedrijfsleven te Zomergem, in Appeltjes van het Meetjesland, Jaarboek nr. 36, 1985, p. 166.

Aanvullende informatie

Het burgerhuis aan de straat is gesloopt en vervangen door nieuwbouw. Het achterin gelegen pand met de voormalige olieslagerij werd ingrijpend gerenoveerd.