Villa

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Villa

Beschrijving

Villa in ommuurde tuin, uit het eerste kwart van de 20ste eeuw. Gebouwd door de familie Lampaert als brouwershuis met bijbehorende bierbrouwerij, op een plaats waar minstens sinds het eerste kwart van de 19de eeuw een brouwerij gevestigd was. Dubbelhuis van twee bouwlagen en vier traveeën met links aansluitend lager gedeelte van twee traveeën onder pannen bedaking. Gele bakstenen voorgevel met oranje banden en bogen, op breukstenen plint. Hardstenen gevelelementen zoals hoekstenen, booglijsten en sluitstenen met art-nouveau-inslag. Breed uitspringend vensterrisaliet met afgeschuinde hoeken op de bovenverdieping en voorts nog gemarkeerd door een dakvenster.

Links in de voortuin en op de hoek met Hendrik Claeysstraat, garage boven kelder opgevuld met puin van brouwerijgebouw.

• RYCKAERT M., Het bedrijfsleven te Zomergem, in Appeltjes van het Meetjesland, Jaarboek nr. 36, 1985, p. 162-163.

Aanvullende informatie

Door een brand raakte de villa zwaar beschadigd. Ze werd heropgebouwd, met behoud van de originele gevel.

• Informatie meegedeeld door IOED Meetjesland (27 december 2021).