Herenhuis Den Fellen Oord

Beschrijving

Eertijds zogenaamd Boerencrijgh en Vergulden Leeuw; huidige benaming "Den Fellen Oord" overgenomen van het hoekhuis van de Grootbrug en de Lange Schipstraat.

Breedhuis van vijf traveeën en drie bouwlagen onder een mansardedak (Vlaamse pannen) met windwijzer, iets vooruitspringend ten opzichte van de rooilijn der vorige huizen. Bepleisterde en witgeschilderde lijstgevel waarvoor bouwaanvraag van 1771. Getoogde vensters in een geriemde omlijsting met rococosleutel.

Meer uitgewerkte tweede en vierde travee - als voormalige deurtravee - geknikt boogvormig deurvenster in een geprofileerde omlijsting met rococosleutel en zware druiplijst; rechts voorzien van ijzeren balkonhek; schouderboogvormige bovenvensters in een gelijkaardige omlijsting met lekdrempels op fraaie consoles. Kwartholle daklijst, oorspronkelijk onder twee dakkapellen. Verbouwde begane grond met bruingeschilderde bepleisterde hoekpilasters (nummer 11).

Linkerzijgevel van één zichtbare travee met gelijkaardige vensters als hoger vermeld. Tegen de achtergevel: ouder diephuis onder een zadeldak (Vlaamse pannen) met gewijzigde muuropeningen.

• STADSARCHIEF MECHELEN, Inventaris gevels, nummer 20.

Auteurs: Eeman, Michèle; Mondelaers, Lydie; Kennes, Hilde