Herenhuis

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Herenhuis

Beschrijving

Herenhuis met voortuin omheind door sierlijk ijzeren hekwerk. Dubbelhuis van zeven traveeën en twee bouwlagen, waarschijnlijk uit het tweede tot derde kwart van de 19de eeuw doch licht aangepast in begin 20ste eeuw. Oorspronkelijk met schilddak (pannen), sinds begin 20ste eeuw met mansardedak (leien). Vroeger beraapte, heden bepleisterde en witgeschilderde lijstgevel met horizontale banden en rechthoekige vensters op de begane grond. Rondboogvormige bovenvensters met geprofileerde booglijsten op imposten en fijne ijzeren leuningen onder meer met palmet in hartmotief. Centrale travee met rechthoekige hardstenen deuromlijsting en later bijgevoegde rechthoekige houten erker op hardstenen consoles. Sober hoofdgestel met getande kroonlijst.

• DHAENENS A., Mijn nostalgische vlucht. "Historiek van de woningen nummers 39 en 41 in de Dreef te Zomergem met zijn eigenaars en bewoners", in Ons soldatenblad, XXIX, 5, 1982, p. 81-84.

Het pand werd gesloopt met uitzondering van de voorgevel.

• Informatie verstrekt door gemeente Lievegem (26 april 2019).