Villa

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Villa

Beschrijving

Voormalig woonhuis van geneesheer-burgemeester F. Lampaert. In 1886 kocht F. Lampaert een woning zogenaamd "Buitengoed", gebouwd tussen 1803 en 1812; kort na de aankoop (circa 1890) vervangen door de huidige villa in bijbehorende voornamelijk achterliggende tuin; aan de straatkant afgesloten door laag ijzeren hekwerk. Bak- en hardstenen dubbelhuis in eclectische stijl van twee bouwlagen en vijf traveeën, onder snijdende leien zadeldaken. Voorgevel met bredere en uitspringende venstertravee op de hoeken eindigend op steile trapgevel. Linker risaliet met over twee bouwlagen doorlopende polygonale erker bekroond door ijzeren terrasleuning. Centrale steekboogvormige vleugeldeur in een neobarok getinte omlijsting met ingeschreven blinde oculus als bovenlicht.

• Geschiedenis van een oud herenhuis gelegen te Zomergem, thans Dreef 43, in Ons soldatenblad, XXVI, 1, 1979.