erfgoedobject

Duiventoren bij hoeve

bouwkundig element
ID
33643
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/33643

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Duiventoren bij hoeve
    Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009

Beschrijving

Duiventoren in de boomgaard van het omhaagde voorerf van een gemoderniseerde hoeve. Naar verluidt hofstede vroeger afhangend van het verdwenen Kasteel van Durmen. In de akte van verkoop van 1735 van het kasteel is ook melding van een "duyvekeete".

Vierkante bakstenen duiventoren van drie bouwlagen onder vernieuwd zadeldak (pannen), waarschijnlijk opklimmend tot de 17de eeuw. Lage tudorboogdeur met zandstenen boogstenen in de Westelijke puntgevel. In de oostelijke puntgevel, boven elkaar, twee gedrukte korfboogvormige spaarvelden met zeven en vijf vlieggaten boven loopplaat. Overwelfde benedenruimte met mangat te bereiken via ladder van de bovenliggende duivenwoning. Tegen een van de zijgevels van de duiventoren zou vroeger een stenen buitentrap gestaan hebben.

  • DEPRAET O.S., Duiventorens in Oost-Vlaanderen, in Oostvlaamsche Zanten, XLI, 3-4, 1966, p. 148.

Bron     : Bogaert C., Lanclus K. & Verbeeck M. 1994: Inventaris van het cultuurbezit in BelgiĆ«, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Gent, Kantons Waarschoot - Zomergem, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 12N5, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Bogaert, Chris, Lanclus, Kathleen, Verbeeck, Mieke
Datum  : 1994


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Duiventoren bij hoeve [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/33643 (Geraadpleegd op 25-06-2021)