erfgoedobject

Hoeve met losse bestanddelen

bouwkundig element
ID
33672
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/33672
Dit erfgoedobject heeft geen erfgoedwaarde meer. De erfgoedwaarden waarom we het object opnamen in de inventaris, zijn niet meer aanwezig, bijvoorbeeld door verbouwing of sloop.

Juridische gevolgen

Beschrijving

Hoeve met losse bestanddelen. Achterin gelegen zuidwest-georiënteerd boerenhuis van zes traveeën onder pannen zadeldak. In- en uitwendig sterk gerenoveerde woning. Inscriptie 1769 op de zijkant van een moerbalk van de houten zoldering. Verankerde bakstenen voorgevel met rechthoekige vensters onder zandstenen latei en recent voorzien van nieuw houtwerk en luiken. Opkamervenster in de linker travee. Oorpronkelijk lagere deuropening recent vervangen door een met baksteen omlijste deur. Dakvenster boven de deur toegevoegd in de tweede helft van de 20ste eeuw. Gewitte, bepleisterde en geprofileerde daklijst.

Binnenshuis: bewaarde houten zoldering met kinderbalken op versierde moerbalken.

Ten westen, in de hoek van het voorerf bij de straat: bakstenen bakhuis van het samengestelde type, waarschijnlijk uit de 18de eeuw. Vooraan en achteraan een aandak met vlechtingen. Korfboogdeur in de voorpuntgevel.

Ten zuidoosten, lange bakstenen dwarsschuur en stallen, sterk vergroot en aangepast tot stallen.


Bron     : Bogaert C., Lanclus K. & Verbeeck M. 1994: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Gent, Kantons Waarschoot - Zomergem, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 12N5, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Bogaert, Chris, Lanclus, Kathleen, Verbeeck, Mieke
Datum  : 1994


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Hoeve met losse bestanddelen [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/33672 (Geraadpleegd op 20-06-2021)