Boerenwoning

Gemeente Zomergem

• Adrescontrole Zomergem (adrescontroles: 22-01-2008 - 22-01-2008).
  • Inventarisatie Zomergem (geografische inventarisatie: 01-01-1994 - 31-12-1994).

is beschermd als monument Boerenwoning gedateerd 1762

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Boerenwoning gedateerd 1762

Beschrijving

Groen- en geelgeverfd ijzeren toegangshek tot de voortuin van een opvallend boerenhuis. Pittoreske woning van vier traveeën onder zadeldak (pannen), tussen aandaken: rechts aandak met vlechtingen, links gecementeerd. Boerenhuis met inscriptie 1762 op de zijkant van een versierde moerbalk van de houten zoldering. Verankerde bakstenen voorgevel met gewitte horizontale banden, zwart gepikte plint en groen- en geelgeverfd houtwerk. Twee lage steekboogdeuren in een grijze en rode bakstenen omlijsting met oren, elk tussen twee vensters met houten kruiskozijn en luiken. Houten gevelkapelletje met Onze-Lieve-Vrouwebeeldje naast de rechter deur. Brede haard voorzien van een gekorniste houten haardlijst met reliëfdecoratie. Op het achtererf, kleine bakstenen dwarsschuur van drie traveeën onder zadeldak (pannen).

Bron: Bogaert C., Lanclus K. & Verbeeck M. 1994: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Gent, Kantons Waarschoot - Zomergem, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 12N5, Brussel - Turnhout.

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen & Verbeeck, Mieke