Classicistisch burgerhuis Ram

Beschrijving

Rijhuis van vier traveeën en vier bouwlagen met classicistische lijstgevel, waarvoor licht verschillende bouwaanvraag van 1791. Een bouwaanvraag van 1778 vertoont een rijker versierde lijstgevel onder een bekronend driehoekig fronton, maar met gelijkaardige ordonnantie.

Gecementeerde en beschilderde voorgevel, verticaal geritmeerd door kolossale pilasters uitlopend op (later toegevoegd?) composiet kapiteel. Rechthoekige vensters met casementen op de borstweringen. Kroonlijst op gecanneleerde consoles waartussen versierde panelen met rankwerk. Verbouwde begane grond aansluitend bij het aanpalende pand; oorspronkelijk voorzien van rechthoekige vensters en een beglaasde deur (in de derde travee) in typisch Lodewijk XVI-omlijstingen met slingers en rozetten; uitbeelding van de huisnaam in ronde-bosse.

• STADSARCHIEF MECHELEN, Inventaris gevels, nummer 271 en nummer 145.

Auteurs: Eeman, Michèle; Mondelaers, Lydie; Kennes, Hilde