Burgerhuis Prinsenhof

Beschrijving

Eertijds zogenaamd "Rooden hond" (1647), later "Prinsenhof", herbouwd in 1736. Heden breedhuis van drie traveeën en drie bouwlagen onder een zadeldak (Vlaamse en mechanische pannen).

Bepleisterde en witgeschilderde lijstgevel, 1736 gedateerd op een spiegelversiering. Oorspronkelijk slechts twee bouwlagen hoog; dubbelhuisopstand met centraal dakvenster geflankeerd door voluten (zie bouwaanvraag van 1852). Bovenverdieping met imitatieve doch vereenvoudigde opstand toegevoegd in de tweede helft van de 19de eeuw. Verticale gevelritmering door middel van pilasters die de traveeën scheiden; licht horizontaal accent door middel van gekorniste kordons.

Rechthoekige bel-etagevensters; verdiepte borstweringen verfraaid door middel van twee spiegels met jaartal: anno 1736 en een centraal reliëf, een kasteel voorstellend, voorzien van opschrift "Het Prinsen Hof". Smallere, licht geloogde bovenvensters voorzien van casementen op de verdiepte borstweringen. Entablement met casementen en kroonlijst met tandmotief op klossen. Deels weggebroken stenen puilijst en gewijzigde houten winkelpui (19de-eeuws) op een stenen plint.

• STADSARCHIEF MECHELEN, Berlemont F., Persoonlijk achief: Guldenstraat (Archief 1852/40).

Auteurs: Eeman, Michèle; Mondelaers, Lydie; Kennes, Hilde