Dorpswoning en smidse

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Dorpswoning en smidse

• is deel van de aanduiding als vastgesteld bouwkundig erfgoed Dorpswoning

Beschrijving

Schuin ingeplante dorpswoning achter lindebomen met links zijdelings aangebouwde en aan de straat palende voormalige smidse, in bedrijf tot 1991. Eenvoudige bakstenen woning van één bouwlaag en vier traveeën onder zadeldak (golfplaten), uit de eerste helft van de 19de eeuw. Lagere bakstenen smidse van drie traveeën onder zadeldak (pannen), voorafgegaan door een schilddakvormig pannen afdak gestut door drie ijzeren palen, voor het beslaan van paarden. Steekboogvormige vensters met vijftiendelige ijzeren roedeverdeling. Naast het zoldervenster van de gewitte straatpuntgevel: uithangbord met twintig hoefijzers en geschilderde paardenkop met opschrift "MAWR. DE MUER/ Gediplomeerde/ Meester-Hoefsmid".

De open ruimte onder schilddak voor het beslaan van paarden, is gesloopt. Het dak is vernieuwd.

Auteurs: Jacobs, Els