erfgoedobject

Klooster van Beke

bouwkundig element
ID
33702
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/33702

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Klooster van Beke
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Klooster van Beke
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Voormalig klooster van Beke, nu privé-woning. Gebouwd in 1934 als kloosterhuis voor de zusters van Sint-Vincentius à Paulo die hier op de wijk Beke sinds 1887 een lagere gemengde school bedienden. Rechts aanpalend overblijvend gedeelte van het oude kloosterhuis van 1897, nu horend bij de vrije gemengde basisschool (Oude Staatsbaan nummer 64) en wachtend op sloping. Kloostergebouw door de zusters verlaten op 1 december 1971. Bak- en natuurstenen gebouw van twee verdiepingen onder pannen bedaking, volgens opschrift plintsteen naar ontwerp van architectenbureau A. Bressers uit Gent. Herkenbare interbellumarchitectuur onder meer aan de typische dieperliggende lintvoegen. Vooruitspringende brede ingangstravee links eindigend op topgevel met spitsboogvormige uitsparing in het hoge topstuk. Gekoppelde spitsboogvensters geven de ruimte op de bovenverdieping aan waar vroeger een kapel was ondergebracht. Rondboogvormige vleugeldeur onder een rechthoekig reliëf van Sint-Vincentius met twee kinderen. Console met inscriptie S V en de jaartallen 1887 en 1937 verwijzend naar de oprichting en het vijftigjarig bestaan van het klooster.

  • RYCKAERT M., Het voormalig klooster van de Zusters van Sint- Vincentius a Paulo te Zomergem, in Appeltjes van het Meetjesland, Jaarboek nummer 25, 1974, p. 110-117.

Bron: BOGAERT C., LANCLUS K. & VERBEECK M. 1994: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Gent, Kantons Waarschoot - Zomergem, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 12n5, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Klooster van Beke [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/33702 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.