Pastorie en schoolgebouw

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Pastorie

Beschrijving

Pastorie met omringende tuin, ingeplant tegenover de zijingang van het kerkhof met parochiekerk. Pastorie van één bouwlaag opgericht in 1756 en in 1841 verbouwd tot een pastorie van twee bouwlagen. Dubbelhuis van vijf traveeën en twee verdiepingen onder schilddak (pannen, nok parallel aan de straat) met sporen van vlechtingen van de oorspronkelijke zijgevel van de pastorie in de linker zijgevel. Sobere gewitte bakstenen lijstgevel op hardstenen plint. Steekboogdeur en -vensters, laatstgenoemde met hardstenen lekdorpels verbonden tot cordonlijst. Omlopende houten kroonlijst op modillons.

Aan de linker zijkant van de tuin, rest van een circa 1875 opgericht gemeenteschoolhuis, in de jaren 1880 deels gesloopt en gewijzigd tot zondagsschool, nog later licht aangepast en nu in gebruik als garage van de pastorie.

• NOTTEBOOM H., Oostwinkel, in Ons Meetjesland, XVI, 2, 1983, p. 86-87.

Aanvullende informatie

De ensemblewaarde ging verloren. De pastorie (nummer 3) werd in juni 2018 gesloopt en vervangen door een nieuwbouw. De voormalige zondagsschool (nummer 1A) werd gerenoveerd.

• S.N. 2018: Pastorie herrijst binnenkort als bed and breakfast [online], https://www.nieuwsblad.be (geraadpleegd op 12 juni 2018).