Hoeve Wagenmakershof

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve Wagenmakershof

Beschrijving

Zogenaamd Wagenmakershof. Historische hoevenaam die zou verwijzen naar het beroep van vroegere bewoners. Hoeve met losse bestanddelen. Boerenwoning ingeplant achter boomgaard. Bakstenen woning van zes (?) traveeën onder zadeldak (pannen, nok parallel aan de straat), waarschijnlijk uit de 18de eeuw. Sporen van vlechtingen in de rechter zijpuntgevel. Verankerde voorgevel, in het derde kwart van de 20ste eeuw gecementeerd en gewit op grijze plint. Rechthoekige vensters met vernieuwde luiken en houtwerk, naar verluidt naar oud model. Hoge rechthoekige deur in opvallende omlijsting van grijsgeschilderde rode en grijze baksteentjes: pilasters met elk twee imposten en op brede uitspringende aanzetten. Originele bronzen deurknop. Dakoverstek met houten dakzool rustend op geprofileerde consolenrij. Opkamer in de noordwesthoek. Tegen de rechter zijgevel aanleunende varkensstallen, aan weerszij van vroegere W.C., onder laag lessenaarsdak. Diverse aanbouwen met plat dak tegen de achtergevel.

Ten zuidwesten, zijdelings op het voorerf: bakstenen bedrijfsvleugel met pannen zadeldak. Omlijst gevelnisje met Sint-Antoniusbeeld in de straatpuntgevel.