• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Eclectisch burgerhuis

Beschrijving

Alleenstaand eclectisch getint burgerhuis, in 1968-1970 aangekocht en ingericht als gemeentehuis, nu gemeentelijke bibliotheek. Breedhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen, onder schilddak (pannen, nok parallel met de straat), van circa 1907. Gele bakstenen lijstgevel met symmetrische dubbelhuisopstand, begrensd door hoeklisenen. Licht uitspringend breder centraal deurrisaliet eindigend op een hoog getrapt dakvenster met bolornament op het topstuk. Venstertravee per twee in rechthoekig spaarveld. Rechthoekige vensters met hardstenen latei en vensterbank; sculpturale vulling in de smalle boogvelden onder de ontlastingsbogen. Ondiep hardstenen balkon met ijzeren leuning boven de vleugeldeur. Betegeld verdiept paneel onder het rondboogvormig zoldervenster.

• DEVOS P., De gemeentehuizen in Oost-Vlaanderen, Gent, 1982, p. 920-922.