erfgoedobject

Kasteeldomein Groenveld

bouwkundig / landschappelijk element
ID
33755
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/33755

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Kasteeldomein Groenveld
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Kasteel Groenveld
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

"Kasteel Groenveld", door een beek gescheiden van het ernaast gelegen kasteeltje "Ter Weiden" van 1905 (gesloopt in 1958 en vervangen door villa).

Grote romantische villa op terp in fraaie tuin met vijver voor en achter de villa, volgens de bewaarde plans gebouwd in opdracht van P. Delva (burgemeester) en naar ontwerp van architect F. Roussel (Westende) in 1911, ter vervanging van een verderop gelegen kasteeltje aan de Waelbrugge, zogenaamd Den Bosch, oorspronkelijk een oud goed op een omwalde motte opklimmend tot de 16de eeuw, gesloopt in 1942, met gedeeltelijk behoud van de walgrachten. De vijver achter de villa is verbonden met de walgracht van het oude kasteel.

Volledig onderkelderde villa in "cottagestijl": uitbouwen, ramen met kleine roedeverdeling, grote verspringende dakpartijen met leien. Gedateerd op de windwijzer 1911. Later aan de achterzijde uitgebreid met een groot salon boven het kantoor van de burgemeester en een nieuw terras aan de zijkant.

Grotendeels in oorspronkelijke staat behouden interieur met typerende indeling rondom het centrale trappenhuis; in de eetkamer tapijtbehang naar verluidt afkomstig uit het oude kasteel.


Bron: LANCLUS K. & VERBEECK M. 1993: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Gent, Kantons Evergem - Lochristi, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 12n4, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Lanclus, Kathleen
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Kasteeldomein Groenveld [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/33755 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.