Hoeve De Duivekeete

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve De Duivekeete

Beschrijving

Voorheen rechthoekige omwalde hoeve zogenaamd "De Duivekeete". Oorspronkelijk een leenhof van de Sint-Baafsabdij. In 1652 in kaart gebracht als omwalde hoeve, "tleen van heere raetsheere Lieven Triest". Walgrachten heden met uitzondering van de gracht aan de straatkant gedempt. Hoeve met losse bestanddelen met behouden oude woning en vernieuwde dienstgebouwen, duiventoren naar verluidt gesloopt in de jaren 1930. Bewaarde arduinen hekpijlers met bolvormige bekroning. Ten westen, boerenwoning met aangepaste gecementeerde voorgevel onder zadeldak (pannen, nok loodrecht op de straat) tussen gecementeerde zijaandaken. Binnen: grotendeels vernieuwd en aangepast interieur met behouden balklaag en in de woonkamer versierde moerbalk met inscriptie "Anno 1728".

• Rijksarchief Gent, Kaarten en plans, Nr. R. 358.
  • DE VOS A. , Heemkundige Kroniek. Artikelenreeks uit "Het Vrije Noorden", s.l., s.d., p. 15.