Boerenwoning

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Boerenwoning

• is deel van de aanduiding als vastgesteld bouwkundig erfgoed Twee boerenwoningen

Beschrijving

Twee aaneengebouwde boerenwoningen onder doorlopend zadeldak (pannen, nok parallel aan de straat) gelegen ten noorden van de voorliggende erven, van elkaar gescheiden door haag, en afgesloten door middel van ijzeren hek.

Nummer 45. Witgeschilderd boerenhuis op gecementeerde plint van zeven traveeën, daterend uit de 18de eeuw. Aflijnende geprofileerde kroonlijst. Houten kruiskozijnen met bewaard houtwerk (kleine roedeverdeling) en luiken met lichtopening. Korfboogdeurtje in fraaie bakstenen omlijsting op neuten met oren, sluitsteen en waterlijst. Zijgevel links met vlechtingen en korfboogvormig zoldervenster.

Ten oosten, voorheen dwarsschuur met twee rechthoekige poorten onder zadeldak (pannen, nok loodrecht op de straat), nu gesloopt.

Nummer 47. Vrij gelijkaardig huis van zes traveeën, misschien iets later aangebouwd, mogelijk vroeger twee woonhuisjes (zie de twee deuren, waaronder één gedicht). Rechthoekige vensters met luiken of persiennes. Twee rechthoekige deuren in geschilderde bakstenen omlijsting op neuten. Zijgevel (rechts) met vlechtingen en zijnaanbouwsel onder lessenaarsdak. Ten westen, recentere dwarsschuur onder overstekend zadeldak (pannen loodrecht op de straat) met roodgeschilderd houtwerk van rechthoekige deuren en poorten en op de linker zijgevel nisje voor heiligenbeeld.

Auteurs: Lanclus, Kathleen

Aanvullende informatie

De boerenwoning nummer 45 werd gesloopt en vervangen door een nieuwbouw. Het aanpalende woonhuis (nummer 47) is bewaard, maar de schuur ten westen werd gesloopt.