School en klooster van Onze-Lieve-Vrouw Visitatie en Parochiekerk van de Goddelijke Voorzienigheid

Beschrijving

Gelegen achter de Burggravenstroom en ervan gescheiden door een gietijzeren afsluiting. Oorspronkelijk klooster van de zusters der Visitatie met kostschool voor juffrouwen (tot 1934), opgericht in opdracht van O. Groverman, bewoner van het kasteel Ter Beken, op gronden door hem geschonken eind 1873. De kloosterkapel werd ingewijd door Monseigneur Bracq in 1874. De eerste zusters vestigden zich hier in 1875. In 1930, na de opheffing van de kostschool, werd Langerbrugge een proosdij en in 1931 een parochie toegewijd aan de Goddelijke Voorzienigheid. In 1932 werd de kapel vergroot en hersteld. Voor de kloosterkerk, kapelletje van Sint-Antonius met trapgevel (20ste eeuw).

Brede bakstenen vleugel van twee bouwlagen onder zadeldak met rondboogvormige benedenvensters met boogomlijsting en rondboogvormige tweelichten op de bovenverdieping, afwisselend gedicht. Drie risalieten, rechts met puntgevel. Uiterst rechts de kloosterkapel, nu hulpparochiekerk. Typische Westelijke-gevel met rondboogportaal, rondboogvormige drielichten en rondbogenfries. Boven portaal tegeltableau.

Interieur vernieuwd na de Tweede Wereldoorlog.

Mobilair. Altaar met marmeren graflegging, herkomstig uit de kapel van het "Kasteel Heylweghen" (nummer 18). Behoud van fraaie neogotische kansel en ijzeren communiebank.

• VANACKER D. - HENDRYCKX M., Langs Het Kanaal, Gent, 1982, p. 187-188.
  • VERSCHRAEGEN H., Fotorepertorium van het meubilair van de Belgische bedehuizen, Provincie Oost-Vlaanderen, Kanton Gent III, Brussel, 1981, p.13.

Auteurs: Lanclus, Kathleen