erfgoedobject

Parochiekerk Sint-Petrus en Sint-Paulus

bouwkundig element
ID: 33782   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/33782

Juridische gevolgen

Beschrijving

Parochiekerk Sint-Petrus en Sint-Paulus, gelegen midden de dries met ten westen voor de kerk, het kerkhof en achter het oostkoor, de pastorie van 1964.

De naar het refugiehuis in Gent uitgeweken abdis van de abdij van Doornzele liet op de dries een kapel bouwen naar ontwerp van J.B. Simoens in 1777. Deze kapel werd in 1833 vergroot naar ontwerp van J.B. Van de Cappelle (?) en in 1858-60 onder meer voorzien van een nieuwe toren naar ontwerp van architect E. de Perre-Montigny. In 1847 tot hulpkerk verheven, bekrachtigd door de bisschop in 1853. De kerk brandde totaal af in 1940. De nieuwe kerk dateert van 1952 en werd gebouwd onder leiding van architect H. Vaerwyck-Suys. Inwijding op 5 september 1955.

Moderne zaalkerk met schip van drie traveeƫn, licht uitspringend transept en rechthoekig koor met aansluitende sacristie. Baksteenbouw met zadeldaken (pannen). Voorgeplaatste vierkante westtoren onder tentdak met licht uitspringend portaaltje. Zijgevels met ritmerende versneden steunberen waartussen vier smalle gekoppelde rondboogvensters. Transeptgevels met vijf gekoppelde vensters en ronde oculus.

Gewit interieur met bepleisterde spitstongewelven.

  • Archief Bestuur voor Monumenten en Landschappen, Buitendienst Oost-Vlaanderen.
  • Rijksuniversiteit Gent, Fonds Vliegende Bladen, I, Doornseele
  • Rijksuniversiteit Gent, GOETGHEBUER P.J., Notes sur les sculpteurs et architectes des Pays-Bas, manuscript.
  • VANACKER D. & HENDRYCKX M. 1982: Langs Het Kanaal, Gent, 170-172.

Bron     : Lanclus K. & Verbeeck M. 1993: Inventaris van het cultuurbezit in BelgiĆ«, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Gent, Kantons Evergem - Lochristi, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 12N4, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Lanclus, Kathleen
Datum  : 1993


Relaties

  • Is deel van
    Doornzele Dries

  • Is deel van
    Doornzele Dries

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Parochiekerk Sint-Petrus en Sint-Paulus [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/33782 (Geraadpleegd op 13-08-2020)