Herenhuis

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Oost-Vlaanderen
Gemeente Evergem
Deelgemeente Evergem
Straat Doornzele Dries
Locatie Doornzele Dries 9, Evergem (Oost-Vlaanderen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Adrescontrole Evergem (adrescontroles: 01-08-2008 - 01-08-2008).
  • Inventarisatie Evergem (geografische inventarisatie: 01-01-1993 - 31-12-1993).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Herenhuis

Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009.

Beschrijving

Alleenstaand herenhuis van vijf traveeën en drie bouwlagen onder schilddak (roofing), gelegen in een tuin met ijzeren afsluiting en hek, vermoedelijk van circa 1876 en aangepast circa 1915. Ten noorden, achter de tuin, sporen van een rechthoekig omgracht perceel. Bepleisterde en beschilderde gevel op arduinen plint met dubbelhuisopstand. Licht uitspringende centrale deurtravee. Imitatiebanden op begane grond. Getoogde vensters, op de bovenverdieping in geriemde omlijsting met sluitsteen en oren, op de benedenverdieping met rolluikkasten. Getoogde deur in arduinen omlijsting met sluitsteen. Kordons. Entablement. Beraapte zijgevels. Rechts in de hoek van de tuin recentere kapel van Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes.

Bron: Lanclus K. & Verbeeck M. 1993: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Gent, Kantons Evergem - Lochristi, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 12N4, Brussel - Turnhout.

Auteurs: Lanclus, Kathleen

Datum tekst: 1993

Relaties

maakt deel uit van Doornzele Dries

Doornzele Dries (Evergem)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.