School Sint-Franciscus en klooster Heilig Hart van Maria

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Oost-Vlaanderen
Gemeente Evergem
Deelgemeente Evergem
Straat Doornzele Dries
Locatie Doornzele Dries 55, Evergem (Oost-Vlaanderen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Adrescontrole Evergem (adrescontroles: 01-08-2008 - 01-08-2008).
  • Inventarisatie Evergem (geografische inventarisatie: 01-01-1993 - 31-12-1993).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed School Sint-Franciscus en klooster Heilig Hart van Maria

Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009.

Beschrijving

Vrije lagere school en beroepsschool zogenaamd "Sint-Franciscus" en Klooster van het Heilig Hart van Maria. School en klooster opgericht voor arme wezen en bejaarde vrouwen (tot 1925) door T. Van Saceghem, bewoner van het nabijgelegen kasteel van Kluizen (nu Terdonk, fusiegemeente Gent) in 1842-43, op de plaats waar voordien de oude abdij van Doornzele stond en die toen reeds grotendeels verdwenen was. Architect L. Minard breidde het klooster uit in 1849 en bouwde in opdracht van de nieuwe kasteelbewoner de heer De Potter-Soenens een kapel in 1858.

Achterin gelegen 19de-eeuws kloostergebouw met brede oprit, onderkelderd rechthoekig blok van negen traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak (pannen) met dakruitertje. Rechthoekige vensters met kleine roedeverdeling op lekdrempels. Eenvoudige rechthoekige deur met steektrap met ijzeren leuningen. Voormalige kapel rechts ervan in de jaren 1950 omgebouwd tot klaslokalen.

  • Rijksuniversiteit Gent, Fonds Vliegende Bladen, I, Doornseele.
  • Rijksuniversiteit Gent, GOETGHEBUER P.J., Notes sur les sculpteurs et architectes des Pays-Bas, manuscript.
  • DE VOS A., Abbaye d'aurea cella à Doornzele, puis à Gand, Monasticon Belge, Tome VII, Province de Flandre Orientale, troisième volume, Liège, 1980, 0.287-306.

Bron: Lanclus K. & Verbeeck M. 1993: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Gent, Kantons Evergem - Lochristi, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 12N4, Brussel - Turnhout.

Auteurs: Lanclus, Kathleen

Datum tekst: 1993

Relaties

maakt deel uit van Doornzele Dries

Doornzele Dries (Evergem)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.