Hoeve met losse bestanddelen

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Oost-Vlaanderen
Gemeente Evergem
Deelgemeente Evergem
Straat Doornzele Dries
Locatie Doornzele Dries 102, Evergem (Oost-Vlaanderen)
Status Verbouwd of Gesloopt

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Adrescontrole Evergem (adrescontroles: 01-08-2008 - 01-08-2008).
  • Inventarisatie Evergem (geografische inventarisatie: 01-01-1993 - 31-12-1993).

Juridische gevolgen

Beschrijving

Fraaie hoeve met losstaande bestanddelen in omhaagde boomgaard. Naast het ijzeren hek, witgeschilderd bakstenen kapelletje met nieuw Mariabeeld.

Ten zuiden, boerenhuis van zes traveeën onder zadeldak (pannen, nok parallel aan de straat), naar verluidt opklimmend tot de 17de eeuw. Witgekalkte gevel op grijze plint. Houten kruiskozijnen met groene luiken. Rechthoekige deur. Rechter zijgevel met aandak met vlechtingen. Modillons onder overstekend zadeldak. Achtergevel met venster van opkamer in zuidoostelijke hoek.

Interieur. Oude schouw behangen, links van de schouw opkamer met keldertrap. Geschilderde zolderbalken met versieringen. In de achterkeuken eveneens eiken balklaag en gebogen deurtje.

Ten oosten, dwarsschuur met in het zadeldak (pannen, nok loodrecht op de straat) verhoogde doorrit en zuidgevel met houten bobording; inmiddels gesloopt.

Bron: Lanclus K. & Verbeeck M. 1993: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Gent, Kantons Evergem - Lochristi, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 12N4, Brussel - Turnhout.

Auteurs: Lanclus, Kathleen

Datum tekst: 1993

Relaties

maakt deel uit van Doornzele Dries

Doornzele Dries (Evergem)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.