Dekenij

Gemeente Evergem

• Inventarisatie Evergem (geografische inventarisatie: 01-01-1993 - 31-12-1993).

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Dekenij

is beschermd als stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Dekenij met tuin

is beschermd als monument Dekenij met tuinmuur en toegangspoort

Beschrijving

Gelegen in een ommuurde tuin met bakstenen poortomlijsting, vermoedelijk van circa 1850 onder leiding van J. Dauchot. Gebouwd in 1786 voor pastoor L. Driege (zie gevelsteen) in ontwerp van prins Lobkowitz, bisschop van Gent en graaf van Evergem, in plaats van de oude pastorie, een huis door de "wet" van Evergem aangekocht als pastorie in 1627. Aanpassingswerken in de loop van de 19de eeuw.

Ruim herenhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder schilddak (pannen, nok parallel aan de straat) met dakruitertje. U-vormig uitgebouwde beraapte voorgevel, verbouwd in 1849 door J. Dauchot, afgelijnd met imitatiehoekbanden op grijsgeschilderde plint van natuursteen. Rechthoekige deur in arduinen Lodewijk XVI-omlijsting. Rechthoekige vensters met persiennes. Bepleisterd omlopend entablement. Thans met tuinpoort verbonden via een veranda van glas en ijzer. Beraapte achtergevel uitziend op tuin met vijver; zeven traveeën breed en voorzien van licht uitspringend middenrisaliet van drie travers met classicistische deuromlijsting, rechthoekige vensters in witte omlijsting.

• Rijksarchief Gent, Archief Bisdom, R. 847/25.
  • Rijksarchief Gent, Kerkfabriek, Evergem nr 10.