erfgoedobject

Toegang tot het Rijkstehuis voor Schipperskinderen

bouwkundig element
ID: 33810   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/33810

Juridische gevolgen

Beschrijving

Voormalige toegang tot het kasteel van Evergem, later "Rijkstehuis voor Schipperskinderen" (thans van het domein afgesneden door de aanleg van een drukke verkeersweg naar Sleidinge en een tramlijn) met de oude kasteeldreef, oorspronkelijk een dam opgeworpen in de 16de eeuw tegen de overstromingen van de Kale, later met viaduct onder de spoorlijn. Arduinen pijlers met vaasbekroning en chronogrammen, links onleesbaar geworden en rechts "peYst hier GoDDeLYCke geDaChten" (1760?). In het verlengde daarvan een tweede bakstenen toegangspoort met kantelen en smeedijzeren hek.


Bron     : Lanclus K. & Verbeeck M. 1993: Inventaris van het cultuurbezit in BelgiĆ«, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Gent, Kantons Evergem - Lochristi, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 12N4, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Lanclus, Kathleen
Datum  : 1993


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Toegang tot het Rijkstehuis voor Schipperskinderen [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/33810 (Geraadpleegd op 20-09-2020)