Kasteel Huis ter Burcht

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Kasteel Huis ter Burcht

Historiek

Voormalig kasteel zogenaamd "Huis ter Burcht", sedert 1958 gemeentehuis. Voorheen kasteel gelegen in dubbele cirkelvormige omwalling. De middeleeuwse burcht werd gebouwd door de heren van Evergem, sinds de 11de eeuw de heren van Dendermonde, die na de invallen van de Noormannen aangesteld werden als voogden van Evergem in het Sint-Baafsdomein. In de 14de eeuw in leen uitgegeven door de Sint-Baafsabdij. Eind 16de eeuw eigendom van de familie Triest. In de loop van de 18de eeuw door de bisschop van Gent geschonken aan de schouten van het graafschap. In de 19de eeuw lustgoed van de familie Papeleu van Poelvoorde. Een gedenksteen op het trapbordes aan de straatkant vermeldt "In het Jaar 1884 hebben Alfred de Limon en zyne echtgenoote Irena Barones Triest en van Gits dit gebouw doen oprichten door de gebroeders Ed. en L. Van Herrewege te Gent". In 1922 gekocht door F. Dekoker die in 1940 het park grotendeels verkavelde. In 1958 kasteel in gebruik genomen als gemeentehuis.

Beschrijving

Kasteel in neo-Vlaamserenaissance-stijl in deels verkaveld park met vijver, aan de straatkant met gietijzeren afsluiting en hek tussen pijlers. Onderkelderd bak- en hardstenen gebouw van zeven traveeën en twee bouwlagen onder leien daken met dakkapellen. Uitspringend middenrisaliet en renaissancegetinte topgevel en vierkante uitbouw met markant klokkentorentje met windvaan aan de achterzijde. Ingang in centrale driezijdige uitbouw aan de parkzijde, geflankeerd door in steen gegoten sfinxen. Belerende cartouche in tuingevel van toren: "Dit huis door 's Heerens gunst gebouwd wordt hem voor eeuwig toebetrouwd". Voorts nog cartouches met huisnaam, bouwjaar en wapen van de bouwheer en memoriesteen ter herdenking van de ingebruikneming als gemeentehuis in 1958.

Interieur

Bewaarde plafonds, onder meer van inkomhal en gang naar trap en naar huidig bureau van de burgemeester, verrijkt met geschilderde spreuken op banderol. Kamer van de burgemeester in neo-Vlaamserenaissance-stijl met mooie schouw met witstenen stijlen en gesculpteerde schouwbalk en smeedijzeren haardplaat met Hercules en schilderij op de boezem; in erker venster met roedeverdeling en glas in lood met cartouches met Vlaamse spreuken. Kamer in het verlengde van de inkomhal ingericht in neoclassiciserende stijl met drie deuren beschilderd met bloemmotieven.

• DE POTTER F. - BROECKAERT J., Geschiedenis van de gemeenten in de Provincie Oost-Vlaanderen, reeks I, deel 2, Gent, 1864-70, p. 87-88.
  • DE VOS A., Heemkundige Kroniek. Artikelenreeks uit "Het Vrije Noorden " Begin jaren 50-begin jaren 60)-, s.l., s.d., p. 9.

Auteurs: Lanclus, Kathleen