Goed ten Broeke met dreef

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Oost-Vlaanderen
Gemeente Evergem
Deelgemeente Evergem
Straat Heffink
Locatie Heffink zonder nummer, 2, Evergem (Oost-Vlaanderen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Adrescontrole Evergem (adrescontroles: 01-08-2008 - 01-08-2008).
  • Inventarisatie Evergem (geografische inventarisatie: 01-01-1993 - 31-12-1993).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Goed ten Broeke

Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009.

omvat de bescherming als monument Goed ten Broeke: duiventoren en toegangsdreef
gelegen te Heffink 2 (Evergem)

Deze bescherming is geldig sinds 19-06-1997.

is deel van de bescherming als stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Goed ten Broeke en omgeving

Deze bescherming is geldig sinds 19-06-1997.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

De geschiedenis van het voormalige "huys van plaisance" met omwald opper- en neerhof gaat terug tot de 13de eeuw. Eigendom van de Gentse patriciërsfamilie Borluut. Kwam in 1552 in handen van Willem van Putthem. Eertijds dubbel omwald met dreef en motte. In 1825 verkocht aan L.J.-E. Maertens-Pelckmans, nadien eigendom van de familie Maertens de Noordhout die een (nieuw kasteel) liet bouwen en de omgrachting aanpassen. Het oud "kasteeltje" werd als hovenierswoning in gebruik genomen.

Circa 1981 grondig gerestaureerd lusthuis, heden op gevelstenen gedateerd anno 1551.

Traditioneel bak- en zandstenen huis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (pannen) tussen zijaandaken met vlechtingen. Verankerd. Zandstenen kruiskozijnen en rondboogdeur met bovenlicht (bolkozijn) omlijst door negblokken (vernieuwde zandsteen). Opkamer in de eerste travee boven kelder. Zandstenen speklagen ter hoogte der vensterdorpels. Rechter zijgevel met vlechtingen en sporen van vlechtingen ter hoogte van één bouwlaag. In linker zijgevel gedicht kruiskozijn. Links zijaanbouwsel met twee vernieuwde trapgeveltjes. Achtergevel totaal vernieuwd in aangepaste stijl.

Ten noordwesten, duiventoren met 220 woonnissen van het oude Goed ten Broeke. Vierkant torentje van bak- en zandsteen van drie bouwlagen onder tentdak (pannen); zou dateren uit midden 16de eeuw. Voorgevel (westen) met gedrukte korfboogvormige ingang met ernaast bolkozijn met zandstenen middenstijl; op de tweede bouwlaag, misschien de vroegere graanspijker, oculus (westelijke gevel) en rechthoekig venster met zandstenen hoekblokken (zuidelijke gevel); op de zolderverdieping van elke gevel, halfcirkelvormig boogveld, met in twee ervan (zuid en west) vlieggaten.

  • DE VOS A. 1959: Het Goed ter Broeke te Evergem, Appeltjes van het Meetjesland, Jaarboek 10, 86-108.

Bron: Lanclus K. & Verbeeck M. 1993: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Gent, Kantons Evergem - Lochristi, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 12N4, Brussel - Turnhout.

Auteurs: Lanclus, Kathleen

Datum tekst: 1993

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Goed ten Broeke en omgeving

Heffink (Evergem)

is gerelateerd aan Toegangsdreef met opgaande beuken Goed ten Broeke

Heffink zonder nummer (Evergem)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.