Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw ten Troost

Beschrijving

In de volksmond eertijds ook zogenaamd Boskapel. Gebouwd door L. Maertens-Pelckmans, bewoner van het nabijgelegen "Goed ten Broeke", in 1855-56 naar ontwerp van architect J. Dauchot. De proosdij van Wippelgem werd bij Koninklijk Besluit van 26 september 1907 een zelfstandige parochiekerk. De kerk wordt geflankeerd door kapelletjes van Sint-Antonius Eremijt (links) van 1894 en van Sint-Apollonia van 1893 (zie jaarsteentjes in de achtergevel) met fraaie heiligenbeelden op klein altaar.

Bakstenen zaalkerk van zes traveeën met vierkante zuidtoren en vlak afgesloten koor ten noorden en sacristieën. Eenvoudige kerk met neoclassicistische pilastergevel bekroond met een attiek en driehoekig fronton. Rondboogdeur in rechthoekige omlijsting en erboven rondboognis met Onze-Lieve-Vrouwebeeld. Gevelstenen naast de deur vermelden "Antonius Episcopus Gandavensis consecravit 16 julli 1906" en "Ludov. Maertens-Pelckmans aedificavit A° MDCCCLVI". Vierkante klokkentoren met zandstenen negblokken onder leien spits. Eenvoudige rondboogvensters in zijgevels, statieweg met leven van Sint-Antonius, geschilderd op doek door Verwilghen in 1896, onder afdakje. Blinde koorsluiting met overluifeld kruisbeeld van Mathias Zens van 1897 en gevelsteentje met vermelding "Luds. Jos. Episcs. posuit 26 junii 1856".

Interieur

Eenbeukig schip overwelfd met bakstenen tongewelf met gordelbogen van zandsteen, rustend op pilasters; vernieuwd in 1923.

Mobilair

Schilderijen: zeven schilderijen op paneel met de Zeven Smarten van Onze-Lieve-Vrouw door J. Van der Plaetsen en zoon, 1857-58. Beeldhouwwerk: drie houten heiligenbeelden van J.G. De Rycke (derde kwart van de 19de eeuw). Eiken koorgestoelte uit de tweede helft van de 19de eeuw. Eiken 19de-eeuwse kansel en twee biechtstoelen. Orgel door L. Lovaert van 1865, gewijzigd door L. Daem in 1938 en door Loncke in 1970, orgelkast nagenoeg volledig vernieuwd. Neogotische arduinen doopvont van 1872 met koperen deksel van 1908. Twee glasramen in koor van Van Crombrugghe van 1899 en twaalf glasramen in schip van H. Coppejans van 1932. Op doek geschilderde kruisweg afkomstig uit de Sint-Jacobskerk te Gent, herschilderd door H. Verwilghen in 1895.

• Pastorie Wippelgem, Mémorie Boek.
  • Bulletijn van het Comiteit der Provincie Oost-Vlaanderen, XII, 1923, p. 19.
  • VERSCHRAEGEN H., Fotorepertorium van het meubilair van de Belgische bedehuizen, Provincie Oost-Vlaanderen. Kanton Gent III, Brussel, 1981, p. 14-15.

Auteurs: Lanclus, Kathleen