Herenhuis

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Herenhuis

Beschrijving

Herenhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (pannen, nok parallel aan de straat), daterend uit eind 18de of begin 19de eeuw. Gelegen ten noorden achter de kerk en kloosterschool van Belzele. Na de oprichting van de parochiekerk (1903) en school (1912) respectievelijk in gebruik genomen als pastorie en als klooster van de zusters van Sint-Vincentius a Paulo, en woning van de schooldirecteur. Bepleisterde gevel op arduinen plint met rechthoekige vensters met persiennes en gelijkaardige deur met sierlijk bovenlicht. Ten tijde van de kloosterfunctie voorzien van achteraanbouwen en dakruiter.

Auteurs: Lanclus, Kathleen

Het dak werd inmiddels vernieuwd, de dakruiter is nog aanwezig.