Burgerhuis Sint-Jozef

Gemeente Mechelen

• Adrescontrole Mechelen historische binnenstad (adrescontroles: 10-12-2007 - 10-12-2007).

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Burgerhuis Sint-Jozef

omvat de bescherming als monument Burgerhuis Sint-Jozef: voorgevel
gelegen te Haverwerf 20-21 (Mechelen)

Beschrijving

Fraaie barokgevel van twee bouwlagen en drie traveeën; jaartal 1669 op cartouche doch, volgens M. Kocken, heropgebouwd in 1904 met gedeeltelijk hergebruikt materiaal.

Bak- en zandstenen voorgevel met opengewerkte registers van vernieuwde gekoppelde kruiskozijnen. Bovenverdieping in overstek; drie korfbogen met geprofileerde boogrug, voluutsluitsteen en dito consoles. Verdiepte boogvelden verrijkt met cartouches en centraal reliëfpaneel met Sint-Jozef en Kind Jezus en vermelding "Dit is in St. Joseph".

Tweeledige in- en uitgezwenkte top horizontaal geleed door geprofileerde waterlijsten en begrensd door voluten onder verhoogd pseudo-fronton. Benedengeleding met rechthoekige midden- en flankerende zijvensters in omlijsting met oren en neuten; erboven barokcartouche met jaartal 1669 en ellipsvormige oculus tussen voluten. Rechthoekige vleugeldeur met gestrekte tussendorpel op vlakke consooltjes en bovenlicht.

Auteurs: Eeman, Michèle; Kennes, Hilde & Mondelaers, Lydie