erfgoedobject

Boerenwoning

bouwkundig element
ID
33874
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/33874
Dit erfgoedobject heeft geen erfgoedwaarde meer. De erfgoedwaarden waarom we het object opnamen in de inventaris, zijn niet meer aanwezig, bijvoorbeeld door verbouwing of sloop.

Juridische gevolgen

Beschrijving

Bakstenen boerenhuis van zeven traveeën onder zadeldak (pannen, nok parallel aan de straat), daterend uit de tweede helft van de 18de eeuw, vermoedelijk gebouwd in twee fasen. Het linker gedeelte, tussen de twee schouwen, waarschijnlijk het oudste, bevatte tot voor enkele jaren de oorspronkelijke houten kruiskozijnen met luiken, verankerd boven de middenstijl. De rechthoekige deur ertussenin is gevat in een geschilderde omlijsting met grotendeels gedicht bovenlicht. De twee rechter traveeën hebben vensters van een jonger type en kunnen later toegevoegd zijn. De zijgevels zijn afgewerkt met aandaken met vlechtingen en zijn in de top geopend met oculi. Vernieuwde dienstgebouwen.


Bron: LANCLUS K. & VERBEECK M. 1993: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Gent, Kantons Evergem - Lochristi, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 12n4, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Lanclus, Kathleen
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Boerenwoning [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/33874 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.