erfgoedobject

Heilige Jozef Rusthuis

bouwkundig element
ID
33902
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/33902

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Heilige Jozef Rusthuis
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Heilige Jozef Rusthuis
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Voormalig "H. Jozef Rusthuis ", nu gedeeltelijk ook Openbare Bibliotheek. Gebouwd naar ontwerp van architect Edmond de Perre-Montigny van 1860.

Oorspronkelijk hoofdgebouw van twee bouwlagen aan de straatkant met (volgens de bewaarde plans) spreekplaats, werkplaatsen, refters en keuken, en achter de binnenplaats een vrouwen- en mannenkwartier met centraal op de binnenplaats een wasplaats.

Bakstenen hoofdgebouw van elf traveeën en twee bouwlagen onder schilddak (pannen, nok parallel aan de straat). Horizontaal geleed door arduinen plint, cordons en hoofdgestel. Dubbelhuisopstand. Pseudopilasters lijnen gevel en zijtraveeën van middenpartij af. Vijf midden traveeën bekroond met soort attiek en fronton met nis waarin beeld van H. Jozef en bekronend kruis. Getoogde benedenvensters en rondboogvormige bovenvensters met arduinen booglijstje op consooltjes. Steekboogdeur in arduinen omlijsting. Opschrift op paneel onder fronton "H. Jozef Wees Ons Beschermer".

  • Rijksarchief Gent, Commissie voor Openbare Onderstand Evergem, nummer 275.

Bron: LANCLUS K. & VERBEECK M. 1993: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Gent, Kantons Evergem - Lochristi, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 12n4, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Lanclus, Kathleen
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Aanvullende informatie

De gevel is inmiddels bepleisterd. De nis met het beeld in de fronton en bekronend kruis en het opschrift onder de fronton zijn verdwenen. 

  • Informatie meegedeeld door IOED Meetjesland (27 december 2021).
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Heilige Jozef Rusthuis [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/33902 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.