erfgoedobject

Kasteeldomein Het Vurstje

bouwkundig element
ID
33914
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/33914

Juridische gevolgen

Beschrijving

Heden onbewoond buitenhuis van omstreeks 1850, gelegen in een grote tuin in landschapsstijl met grillige, overbrugde vijver, siervazen, tuinpaviljoen en ijskelder. Gebouwd op de plaats van een oudere buitenplaats, voor het eerst vermeld in 1803. Voorheen met toegang en dreefje ten noorden naar het achtergelegen Ralingen.

Neoclassicistisch kasteeltje met bepleisterde gevels onder twee elkaar snijdende schilddaken (pannen) met dakruiter. Identieke voor- en achtergevel van zeven traveeën en twee bouwlagen, belijnd door omlopende puilijst en entablement. Vooruitspringend en een halve verdieping hoger opgetrokken middenrisaliet afgebakend door geblokte hoekbanden en met bordes (drie treden). Op de begane grond van het risaliet rondboogvormige deurvensters met persiennes, gevat in een doorlopende geriemde boogomlijsting met sluitsteen. Eveneens omlijste rechthoekige bovenvensters met balustrade en kroonlijst op consoles. Liggende vensters van halve verdieping. Voorts rechthoekige, omlijste vensters en onderdorpels doorgetrokken tot cordons. Zijgevels van twee traveeën met rechthoekige, omlijste vensters. Rechts aangebouwde verbouwde aanhorigheden.

Interieur. Merkwaardig ingericht salon in risaliet aan de tuinzijde met rondom rondboogdeuren, in de boogvelden verfraaid met stucreliëfs met allegorieën van de schilder-, bouw-, teken- en beeldhouwkunst, de landbouw en de wetenschappen. Voorts verscheidene kamers met rijk versierde stucplafonds.

Achteraan in de tuin, goed bewaarde ijskelder met erboven tuinhuis van twee bouwlagen met kleurrijke afwerking en imitatie-vakwerk en omlopend terras op de bovenbouw.


Bron     : Lanclus K. & Verbeeck M. 1993: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Gent, Kantons Evergem - Lochristi, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 12N4, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Lanclus, Kathleen
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Kasteeldomein Het Vurstje [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/33914 (Geraadpleegd op )