erfgoedobject

Neoclassicistisch hoekhuis

bouwkundig element
ID: 3392   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/3392

Juridische gevolgen

Beschrijving

Imposant neoclassicistisch hoekhuis van drie bouwlagen onder een schilddak (nok loodrecht op de straat, leien), uit de tweede helft van de 19de eeuw.

Gecementeerde lijstgevels van respectievelijk drie ongelijke (vier op de begane grond) en drie traveeën. Voornamelijk horizontale gevelgeleding door een arduinen plint, imitatiebanden op de begane grond, zware arduinen puilijst, doorgetrokken arduinen lekdrempels en entablement met kroonlijst op klossen. Voorgevel geaccentueerd door linkertravee: rechthoekig venster en dito deur op de begane grond; trapezoïdale erker op de bel-etage en rechthoekig bovenvenster onder een druiplijst op consoles. Rechthoekige vensters in een beschilderde omlijsting. Bel-etage- en bovenvensters bekroond door een druiplijst, respectievelijk ook gemarkeerd door druiplijstconsoles en een versierde borstwering.


Bron     : Eeman M., Kennes H. & Mondelaers L. 1984: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Mechelen, Binnenstad, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 9N, Brussel - Gent.
Auteurs :  Eeman, Michèle, Kennes, Hilde, Mondelaers, Lydie
Datum  : 1984


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Neoclassicistisch hoekhuis [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/3392 (Geraadpleegd op 04-08-2020)