Neoclassicistisch hoekhuis

Gemeente Mechelen

• Actualisatie Mechelen historische binnenstad (actualisaties: 01-01-2007 - 06-12-2007).
  • Adrescontrole Mechelen historische binnenstad (adrescontroles: 10-12-2007 - 10-12-2007).

is beschermd als monument Neoclassicistisch hoekhuis

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Neoclassicistisch hoekhuis

Beschrijving

Imposant neoclassicistisch hoekhuis van drie bouwlagen onder een schilddak (nok loodrecht op de straat, leien), uit de tweede helft van de 19de eeuw.

Gecementeerde lijstgevels van respectievelijk drie ongelijke (vier op de begane grond) en drie traveeën. Voornamelijk horizontale gevelgeleding door een arduinen plint, imitatiebanden op de begane grond, zware arduinen puilijst, doorgetrokken arduinen lekdrempels en entablement met kroonlijst op klossen. Voorgevel geaccentueerd door linkertravee: rechthoekig venster en dito deur op de begane grond; trapezoïdale erker op de bel-etage en rechthoekig bovenvenster onder een druiplijst op consoles. Rechthoekige vensters in een beschilderde omlijsting. Bel-etage- en bovenvensters bekroond door een druiplijst, respectievelijk ook gemarkeerd door druiplijstconsoles en een versierde borstwering.

Auteurs: Eeman, Michèle; Kennes, Hilde & Mondelaers, Lydie