Brouwerij Den Engel

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Brouwerij Den Engel

• is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Lindenlaan

Beschrijving

Voormalige brouwerij "Den Engel", sedert 1952 enkel depot, reeds gekend van eind 17de eeuw. Groot brouwershuis in neoclassicistische stijl van vijf traveeën en twee bouwlagen onder pannendak (nok parallel aan de straat), vermoedelijk daterend uit de 18de eeuw. Gecementeerde gevel met verwerking van arduin voor aflijnende hoekbanden en licht uitspringend middenrisaliet. Dubbelhuisopstand. Rechthoekige vensters in geriemde omlijsting met sluitsteen. Middenrisaliet geblokt. Rondboogdeur met ijzeren waaier, waarin de brouwersattributen verwerkt zijn, in een schouderboogvormige omlijsting met kroonlijst. Tegen de achtergevel uitbouw in imitatiehoutbouw. Brouwerijgebouwen uitziend op gekasseide binnenplaats.

Auteurs: Lanclus, Kathleen