Hoekhuis

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoekhuis

• omvat de aanduiding als beschermd monument Hoekhuis

Beschrijving

Hoekhuis van drie bouwlagen onder een schilddak (mechanische pannen, nok loodrecht op de straat), uit het tweede kwart of het midden van de 19de eeuw.

Voorgevel van drie traveeën; zijgevel van vier traveeën aan het Kardinaal Mercierplein. Gedecapeerde lijstgevels, horizontaal gemarkeerd door een arduinen puilijst en doorgetrokken lekdrempels. Rechthoekige beneden- en bovenvensters. Rondboogvormige bel-etagevensters met empire-inslag; gecementeerde omlijsting gevat in een rondboognis. Grotendeels vernieuwde kroonlijst. Verbouwde begane grond aan de Hendrik Consciencestraat.

Auteurs :  Eeman, Michèle, Kennes, Hilde, Mondelaers, Lydie