Villa

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Oost-Vlaanderen
Gemeente Evergem
Deelgemeente Ertvelde
Straat Lindenlaan
Locatie Lindenlaan 37, Evergem (Oost-Vlaanderen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Adrescontrole Evergem (adrescontroles: 01-08-2008 - 01-08-2008).
  • Inventarisatie Evergem (geografische inventarisatie: 01-01-1993 - 31-12-1993).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Villa

Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009.

is deel van de bescherming als stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Lindenlaan

Deze bescherming is geldig sinds 25-05-1981.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Imponerende villa in tuin afgesloten met ijzeren afsluiting en hekken, één tussen bakstenen pijlers, gebouwd door notaris Hyacinth Vermeersch begin 20ste eeuw. Baksteenbouw met parement van wit-geglazuurde baksteen met banden van gele en bruine steen.

Twee bouwlagen hoog onder leiendaken met op de linker hoek hoger uitgebouwd gedeelte onder koepelvormig dak. Getoogde deur in portiek met mozaïekvloertje met vermelding "salve" en getoogde vensters, in het torenvormig gedeelte ook twee- en drielichten, Vensters verfraaid met een mooi glas in lood in art-nouveaustijl, bijvoorbeeld voor- en achterdeur, venster boven het portiek en van het trappenhuis (rechter zijgevel). Aanbouwsels aan de straat met notariskantoor, eveneens voorzien van mooie glasramen in art-nouveaustijl met verwerking van de initialen HV.

Bron: Lanclus K. & Verbeeck M. 1993: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Gent, Kantons Evergem - Lochristi, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 12N4, Brussel - Turnhout.

Auteurs: Lanclus, Kathleen

Datum tekst: 1993

Relaties

maakt deel uit van Lindenlaan

Lindenlaan (Evergem)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.