Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw Hemelvaart

Beschrijving

Eertijds met omringend kerkhof, ommuurd en omgracht. In 1894 werd het kerkhof verplaatst naar de Hospitaalstraat.

De parochie Ertvelde ontstond uit de moederparochie Assenede in de 12de eeuw. In 1232 werden de parochiegrenzen tussen Ertvelde en Kluizen vastgelegd. De eerste bidplaats, een castrale kapelanie, werd reeds vermeld in 1199. Eerste parochiekerk vermoedelijk uit de 13de eeuw. Oorspronkelijk driebeukige kerk met kruisingstoren, grotendeels vernield door brand circa 1585 en hersteld in de loop van de 17de eeuw. In 1851 vergroot onder leiding van Louis Minard en westtoren heropgebouwd circa 1860. In 1918 werd de toren vernield. In 1940 werd de kerk gedynamiteerd en hersteld, doch in 1951 werd de kerk met uitzondering van het koor afgebroken tot op 3 meter hoogte. In 1953 heropbouw naar ontwerp van architecten Henri Vaerwyck-Suys en Raymond Vaerwyck.

Moderne bakstenen kerk van acht traveeën onder zadeldak met hoge vierkante westtoren. Licht vooruitspringend portaal met puntgevel, versierd met reliëf met calvarie van Oscar Sinia. Travee-indeling gemarkeerd door hoge rechthoekige drielichten in travee-nissen. Behouden koor met driezijdige sluiting uit de 15de of de 16de eeuw van zandsteen, vermoedelijk hersteld in het eerste kwart van de 17de eeuw. Spitsbogige drielichten tussen versneden steunberen, koorvensters vernieuwd in 1792 en voorzien van nieuwe brandglasramen in 1881. Ten noorden aangebouwde sacristie van zandsteen, vermoedelijk uit dezelfde bouwperiode als het koor.

Interieur. Eenbeukige rechthoekige ruimte overwelfd met tongewelf, onderverdeeld door gordelbogen rustend op rondboogarcade. Pseudo-zijbeuken met cassettenplafond. Gotisch koor en driezijdige sluiting met kruisribgewelf steunend op kraagstenen met engelenhoofdjes.

Mobilair. Schilderijen: Kroning van Maria door de Heilige Drievuldigheid van L. Bonet, circa 1852 (hoofdaltaar); Onze-Lieve-Vrouw met Kind schenkt rozenkrans aan Heilige Dominicus Guzman door J. Pauwels van 1868 (linker zijaltaar); Bekering van Heilige Hubertus van Luik, vermoedelijk van J. Pauwels van 1868 (rechter zijaltaar); Besnijdenis van Jezus, 17de eeuw; Salomé draagt het hoofd van Johannes op een schotel, 17de eeuw; Sint-Anna-ten-Drieën, 17de eeuw; Dood van Heilige Franciscus, 18de eeuw. Gepolychromeerd houten hoofdaltaar met beeldengroepen van P. Pauwels van 1888 in neogotische stijl. Neogotische 19de-eeuwse zijaltaren, noordelijk zijaltaar van Onze-Lieve-Vrouw van Bruggeman. Koorbanken van 1881. Eiken neogotische preekstoel (19de eeuw), thans in twee afzonderlijke delen gedemonteerd. Twee neogotische biechtstoelen van Van Biesbroeck. Orgel van P. Anneessens (Menen) van 1965.

• Archief Bestuur voor Monumenten en Landschappen, Buitendienst Oost-Vlaanderen. Pastorie Ertvelde, archief kerkfabriek.
  • DE POTTER F.-BROECKAERT J., Geschiedenis van de gemeenten in de Provincie Oost-Vlaanderen, reeks II, deel 1, Gent, 1870-72, p. 28-36.
  • DE VOS A., Geschiedenis van Ertvelde, Ertvelde, 1971, p. 220-256, 779-797.
  • ROOSE-MEIER B., Fotorepertorium van de Belgische bedehuizen, Provincie Oost-Vlaanderen, Brussel, 1981, p. 19-20

Auteurs: Lanclus, Kathleen