erfgoedobject

Gemeentehuis Ertvelde

bouwkundig element
ID
33935
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/33935

Juridische gevolgen

Beschrijving

Volgens gevelstenen opgericht in 1870 naar ontwerp van architect Edmond de Perre met aannemer H. Brandes. Oorspronkelijk met geïncorporeerde onderwijzerswoning voor de erachter gelegen school. Herstelling van oorlogsschade in 1921. Gedurende de Tweede Wereldoorlog inwendige verbouwingen en schade van luchtbombardement. In periode 1954-58 verschillende onderhoudswerken en gevelcementering.

Heden ontpleisterd bakstenen gebouw van negen traveeën en twee bouwlagen onder schilddak (pannen), oorspronkelijk met dakruiter. Middenrisaliet van drie traveeën en hoekrisalieten van één travee bekroond met driehoekige frontons en geaccentueerd door Ionische pilasters op de bovenbouw. Gecementeerde en van imitatiebanden voorziene begane grond met rondboogvensters en -deuren. Trap voor de ingang van het middenrisaliet, geflankeerd door lantaarns. Rechthoekige bovenvensters in geriemde omlijsting met driehoekig arduinen fronton en in de risalieten met kroonlijst. Centrale travee met balkon.

  • DEVOS P., De gemeentehuizen van Oost-Vlaanderen, Gent, 1982, p. 325-327.

Bron     : Lanclus K. & Verbeeck M. 1993: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Gent, Kantons Evergem - Lochristi, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 12N4, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Lanclus, Kathleen
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Gemeentehuis Ertvelde [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/33935 (Geraadpleegd op )