Gemeentehuis Ertvelde

Gemeente Evergem

• Adrescontrole Evergem (adrescontroles: 01-08-2008 - 01-08-2008).
  • Inventarisatie Evergem (geografische inventarisatie: 01-01-1993 - 31-12-1993).

is beschermd als monument Gemeentehuis Ertvelde

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Gemeentehuis van Ertvelde

Beschrijving

Volgens gevelstenen opgericht in 1870 naar ontwerp van architect Edmond de Perre met aannemer H. Brandes. Oorspronkelijk met geïncorporeerde onderwijzerswoning voor de erachter gelegen school. Herstelling van oorlogsschade in 1921. Gedurende de Tweede Wereldoorlog inwendige verbouwingen en schade van luchtbombardement. In periode 1954-58 verschillende onderhoudswerken en gevelcementering.

Heden ontpleisterd bakstenen gebouw van negen traveeën en twee bouwlagen onder schilddak (pannen), oorspronkelijk met dakruiter. Middenrisaliet van drie traveeën en hoekrisalieten van één travee bekroond met driehoekige frontons en geaccentueerd door Ionische pilasters op de bovenbouw. Gecementeerde en van imitatiebanden voorziene begane grond met rondboogvensters en -deuren. Trap voor de ingang van het middenrisaliet, geflankeerd door lantaarns. Rechthoekige bovenvensters in geriemde omlijsting met driehoekig arduinen fronton en in de risalieten met kroonlijst. Centrale travee met balkon.

• DEVOS P., De gemeentehuizen van Oost-Vlaanderen, Gent, 1982, p. 325-327.

Auteurs: Lanclus, Kathleen