Pastorie Onze-Lieve-Vrouw Hemelvaartparochie

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Oost-Vlaanderen
Gemeente Evergem
Deelgemeente Ertvelde
Straat Pastorijstraat
Locatie Pastorijstraat 3, Evergem (Oost-Vlaanderen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Adrescontrole Evergem (adrescontroles: 01-08-2008 - 01-08-2008).
  • Inventarisatie Evergem (geografische inventarisatie: 01-01-1993 - 31-12-1993).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Pastorie

Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009.

is beschermd als monument Pastorie Onze-Lieve-Vrouw Hemelvaartparochie

Deze bescherming is geldig sinds 12-04-1995.

is beschermd als stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Pastorie Onze-Lieve-Vrouw Hemelvaartparochie met tuin en bijgebouwen

Deze bescherming is geldig sinds 12-04-1995.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Opgericht op de plaats van een oudere pastorie in 1778 en gelegen in een mooie tuin met vijver en boothuisje; aan de straatkant met fraaie ijzeren afsluiting doorlopend voorbij de gemeenteschool (nummer 1) tot de kerk en ijzeren inrijhek tussen geblokte bakstenen pilasters; voorheen met walgracht. Gerestaureerd in 1976-81.

Bakstenen lijstgevel, verwerkt met natuursteen, van zeven traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (pannen). Nieuwe arduinen plint. Licht uitspringend middenrisaliet van vijf traveeën met geschilderd driehoekig fronton met oculus boven drie middentraveeën met twee arduinen Lodewijk XVI-consoles onder het aflijnende hoofdgestel. Centrale spiegelboogdeur in geblokte omlijsting. Licht getoogde vensters in vlakke gecementeerde omlijsting. Verzekeringsplaatje van "Primus Bruxelles" naast de deur. Zijpuntgevels met vlechtingen. Gelijkaardige achtergevel zonder risaliet.

Interieur. Bewaarde schouwen uit de 18de eeuw, trap met gesculpteerde trappaal naar 18de-eeuws model, volgens het kerkarchief vernieuwd in 1882.

Links van het huis bijgebouw met sporen van oude kern in de vlechtingen, huidig vergroot gebouw, grotendeels uit de 20ste eeuw.

  • Pastorie Ertvelde, archief kerkfabriek.

Bron: Lanclus K. & Verbeeck M. 1993: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Gent, Kantons Evergem - Lochristi, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 12N4, Brussel - Turnhout.

Auteurs: Lanclus, Kathleen

Datum tekst: 1993

Relaties

maakt deel uit van Ertvelde

Ertvelde (Evergem)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.