Pastorie Onze-Lieve-Vrouw Hemelvaartparochie met tuin

bouwkundig / landschappelijk element

Beschrijving

Opgericht op de plaats van een oudere pastorie in 1778 en gelegen in een mooie tuin met vijver en boothuisje; aan de straatkant met fraaie ijzeren afsluiting doorlopend voorbij de gemeenteschool (nummer 1) tot de kerk en ijzeren inrijhek tussen geblokte bakstenen pilasters; voorheen met walgracht. Gerestaureerd in 1976-81.

Bakstenen lijstgevel, verwerkt met natuursteen, van zeven traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (pannen). Nieuwe arduinen plint. Licht uitspringend middenrisaliet van vijf traveeën met geschilderd driehoekig fronton met oculus boven drie middentraveeën met twee arduinen Lodewijk XVI-consoles onder het aflijnende hoofdgestel. Centrale spiegelboogdeur in geblokte omlijsting. Licht getoogde vensters in vlakke gecementeerde omlijsting. Verzekeringsplaatje van "Primus Bruxelles" naast de deur. Zijpuntgevels met vlechtingen. Gelijkaardige achtergevel zonder risaliet.

Interieur. Bewaarde schouwen uit de 18de eeuw, trap met gesculpteerde trappaal naar 18de-eeuws model, volgens het kerkarchief vernieuwd in 1882.

Links van het huis bijgebouw met sporen van oude kern in de vlechtingen, huidig vergroot gebouw, grotendeels uit de 20ste eeuw.

• Pastorie Ertvelde, archief kerkfabriek.

Auteurs: Lanclus, Kathleen