erfgoedobject

Art Nouveau winkelhuis

bouwkundig element
ID: 3396   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/3396

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Art Nouveau winkelhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds 29-03-2019

Beschrijving

Breedhuis van drie traveeën en drie bouwlagen onder gecombineerde bedaking, uit het eerste kwart van de 20ste eeuw.

Lijstgevel met decoratieve bekleding van witte en rode geglazuurde baksteen, afgelijnd door geblokte hoeklisenen van arduin; aansluitende consoles en houten schraagstukken onder de uitstekende houten kroonlijst; verder gebruik van arduin voor de doorgetrokken lekdrempels, lateien, rechtstanden, booglijsten, sluitstenen en hoekblokken... Brede middentravee met drielichten; op de bel-etage gevat in een nis met bogenfries; op de bovenverdieping in een korfboognis. Rechthoekige vensters van de zijtraveeën op de bel-etage gevat in een steekboognis, op de bovenverdieping in een rondboognis.

Entablement: kleurig gevelbreed faiencetegeltableau met opschrift "Th. Idon. Ameublements" tussen bloemenranken met art-nouveau-inslag.


Bron     : Eeman M., Kennes H. & Mondelaers L. 1984: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Mechelen, Binnenstad, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 9N, Brussel - Gent.
Auteurs :  Eeman, Michèle, Kennes, Hilde, Mondelaers, Lydie
Datum  : 1984


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Art Nouveau winkelhuis [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/3396 (Geraadpleegd op 22-10-2020)